Mi a Vagyonkereső?

A Vagyonkereső egy folyamatosan frissülő adatbázis, ahol az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatainak digitalizált változatában lehet keresni, a nyilatkozatok eredeti változatát le lehet tölteni, a címoldalon található blog pedig vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos híreket gyűjt.

Mi található most az adatbázisban?

Az adatbázisban jelenleg az összes aktív képviselő nyilatkozatai találhatók meg 2010-ig visszamenőleg. Ezt hamarosan frissítjük az aktív képviselők 2004-10 közötti nyilatkozataival.

A nyár folyamán kerülnek be az adatbázisba azoknak a képviselőknek a nyilatkozatai, akik 1997 és 2014 között szolgáltak a parlamentben, de már megszűnt a mandátumuk. Ezután pedig azt a több száz nyilatkozatot dolgozzuk fel és hozzuk nyilvánosságra, amelyek jelenleg csak papíron állnak rendelkezésre.

Miért hoztuk létre az adatbázist?

A vagyonnyilatkozati rendszert 1997-ben vezették be, 2001 óta pedig már évente kell nyilatkozniuk a képviselőknek a vagyonukról. A rendszer bevezetése óta számos botrány robbant ki amiatt, mert képviselők hibásan vagy hiányosan töltötték ki a nyilatkozatukat, amely így hamis képet festett a vagyoni helyzetükről. Több képviselő nehezen kimagyarázható helyzetbe kerül. Az évenkénti nyilatkozati kötelezettséget is egy ilyen ügy, Torgyán József akkori földművelésügyi miniszter villaépítése miatt vezették be.

Ezek a nagy visszhangot kiváltó ügyek annak ellenére robbantak ki, hogy a nyilatkozatok szerkezete és feldolgozása sem segíti az átláthatóságot. A nyilatkozatban szereplő kérdések többsége túl általános ahhoz, hogy ellenőrizni lehessen, hogy egy képviselő a valóságnak megfelelően nyilatkozott-e vagyonáról. Ráadásul a képviselők többsége még ma is kézzel tölti ki a nyilatkozati ívet, amelyek sokszor olvashatatlanok és nehezen összehasonlíthatók.

A hibázó vagy szándékosan félrevezető információkat közlő képviselőket nem fenyegetik igazán komoly szankciók, ami kétségessé teszi, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer képes-e ellátni azt a feladatát, hogy ellenőrizze a közhatalom gyakorlóinak vagyonosodását. Az évről-évre előkerülő, nagy visszhangot kiváltó vagyonosodási ügyek azt mutatják, hogy a rendszer jelenlegi formájában nem bír elegendő visszatartó erővel, nem gátolja elég hatékonyan a korrupciót.

A sok botrány természetesen nem jelenti azt, hogy minden képviselő korrupt lenne, sőt, van pár olyan parlamenti képviselő, aki az átláthatóság érdekében nem kézzel, hanem számítógéppel tölti ki a nyilatkozatát, amelyek így könnyen feldolgozhatók és összevethetők.

A Vagyonkeresőt azért hoztuk létre, hogy a vagyonnyilatkozatokban megtalálható információkat egy helyen, áttekinthető formában is el lehessen érni. A nyilatkozatokban szereplő adatok feldolgozását azzal fogjuk segíteni, hogy folyamatosan nyilvánosságra hozzuk az adatbázisban szereplő információkat .xls formátumban, így az adatok évekre visszamenően elemezhetővé és összehasonlíthatóvá válnak, ami reményeink szerint segíteni fog az országgyűlési képviselők vagyonosodásának ellenőrzésében.

A vagyonnyilatkozati rendszer jogi hátteréről, hibáiról és egy, a mostaninál hatékonyabb és nagyobb visszatartó erővel bíró rendszer kialakításához szükséges minimális feltételekről is készített részletes háttéranyagokat a Transparency International Magyarország. Ezeket az alábbi linken találja pdf formátumban:

Mi az a bejelentő?

Az adatbázis címoldalán szereplő Bejelentő gombon keresztül e-mailt lehet küldeni az adatbázist építő Direkt36-nak. Olyanok jelentkezését várjuk, akiknek információjuk van arról, hogy egy képviselő nyilatkozatában szereplő valamelyik információ téves, esetleg tudomása van olyan vagyonelemről, ami kimaradt.

Mik a terveink az adatbázissal?

Az adatbázist folyamatosan frissítjük, amíg fel nem dolgozzuk az összes képviselői vagyonnyilatkozatot. Nem csak az országgyűlési képviselők nyilatkozatai nyilvánosak azonban, több mint háromezer önkormányzat polgármestereinek és képviselőinek is kötelező nyilatkozatot tenni, akárcsak számos állami hivatal vezetőinek. Az adatbázist az ő nyilatkozataikkal szeretnénk bővíteni a jövőben, ehhez azonban minél több ember segítségére van szükségünk.

Hogyan segíthet az adatbázis fejlesztésében?

Az adatbázisba bekerülő nyilatkozatok feldolgozása folyamatos. Mivel csak az országgyűlési képviselők közel 10 000 nyilatkozatot adtak le eddig, a rendelkezésre álló dokumentumok feldolgozása óriási munka, és ez még mindig csak a hozzáférhető és nyilvános nyilatkozatok töredéke.

Ha szeretné segíteni a munkánkat akár a már összegyűjtött nyilatkozatok feldolgozásával, akár további nyilatkozatok gyűjtésével, akkor írjon a vagyonkereso@direkt36.hu címre.

Hogyan jött létre az adatbázis?

A Vagyonkereső több partnerszervezet együttműködésének az eredménye. Az alapötlet a Direkt36 szerkesztőitől származik, az oldalt a 444 fejlesztette és üzemelteti, a jogi ismeretterjesztő és háttéranyagokat pedig a Transparency International Magyarország munkatársai készítették.

Az oldal és a vagyonnyilatkozati rendszer bemutatásában a Független Médiaközpont és a K-Monitor volt a segítségünkre. Az oldal létrehozását a világszerte számos médiaprojektet támogató, amerikai székhelyű Internews nonprofit szervezet támogatta.

A nyilatkozatokhoz való gyors és zökkenőmentes hozzáférésben sokat segített az Országgyűlés Hivatalának Sajtóirodája.